Apple heeft haar nieuwste ontwikkelingen op het gebied van televisie bekend gemaakt. De nieuwste versie van het ondertussen vertrouwde Apple TV brengt een aantal aangename veranderingen met zich mee waaronder krachtige nieuwe hardware, een gloednieuw besturingssysteem genaamd tvOS dat speciaal is ontworpen voor de Apple TV en (eindelijk!) ondersteuning voor SIRI.

Verder wordt de nieuwste versie van het pakket geleverd met een afstandsbediening die beschikt over een aanraakgevoelig touchpad en een speciale SIRI knop waarmee je dus met je stem het complete systeem kunt besturen.

Toekomst van de TV zijn apps

Als we Apple frontman Tim Cook mogen geloven dan is de tijd van traditioneel TV kijken voorbij. In de toekomst gaan we namelijk niet meer naar zenders kijken maar kiezen we een App uit waarmee je specifieke programma’s kunt bekijken hoe en wanneer je maar wilt, aldus Apple.

Het idee is dat elke televisiedienst een eigen app kan toevoegen aan de Apple TV waarmee gebruikers dus on-demand een reeks aan programma’s en/of films kan kijken. Daarnaast maakt SIRI het ook een stuk makkelijker om een specifieke film voor je te vinden. Het komt tegenwoordig wel eens voor dat je niet precies weet welke app de juiste films heeft om nog maar te zwijgen over het moment dat je erachter komt dat bepaalde diensten bepaalde films en series juist wel of niet uitzenden.

SIRI is met deze nieuwste update slim genoeg om juist alleen te zoeken in de apps en diensten waar jij als gebruiker op geabonneerd bent. Daarnaast zijn er nog een aantal handige snufjes in de vorm van filters toegevoegd waarmee je dus films en series kunt uitzoeken gebaseerd op een bepaalde acteur, datum en zelfs rating. En natuurlijk mag bij de nieuwste Apple TV geen 4K ondersteuning ontbreken gezien de eerste generatie Apple TV al uit 2012 stamt en ‘maar’ Full HD kan afspelen.

Meer dan alleen TV kijken

Met de nieuwe tvOS (die is gebaseerd op iOS maar dan gericht op de huiskamer) wil Apple tegelijk een breder publiek aanspreken. Zo is het mogelijk om op de nieuwe Apple TV ook games te spelen door middel van de afstandbediening en/of een iPhone en iPad die met het thuisnetwerk is verbonden.

13934-9081-AppleTV_iPad2_iPhone4S_Real-Racing_GAME-GEOS_PRINT-l

Hoewel de ondersteuning voor games een groot selling point lijkt te zijn tijdens de presentatie is het nog maar afwachten wat voor games we kunnen verwachten. Apple apparatuur staat namelijk bekend om haar ‘casual’ gebruikers en dus mogen we naar alle waarschijnlijkheid ook vooral casual puzzel en familie-spelletjes verwachten.

De nieuwste Apple TV is vanaf Oktober beschikbaar in Amerika voor een prijs van 149 dollar voor de 32 GB versie en 199 dollar voor de 64 GB variant. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe gadget in Nederland beschikbaar is.