Wat is de Ice Bucket Challenge?

Mocht je het helemaal gemist hebben: de Ice Bucket Challenge is een uitdaging bedacht door de Amerikaanse ALS Association waarbij mensen een emmer ijskoud water over hun hoofd moeten gooien en vervolgens drie mensen mogen nomineren om de uitdaging ook te doen. Mensen die genomineerd zijn moeten de uitdaging zelf ook binnen 24 uur doen, lukt dit niet, dan moet er 100 dollar worden overgemaakt aan de ALS Association.

De ALS Association is een stichting die zich inzet voor patiënten met de ziekte Amyotrofe Laterale Sclerose. ALS is een dodelijke ziekte waarbij motorische zenuwcellen langzaam afsterven en de patiënt uiteindelijk verlamd raakt en sterft doordat ademhalingsspieren niet meer werken.

Hieronder vind je 5 van de meest opmerkelijke Ice Bucket Challanges die we zijn tegengekomen:

 1. Niet één, maar 15 emmers
  Tom Cruise en Chris McQuarrie namen geen genoegen met een enkele emmer. In totaal kregen ze 15 emmers met ijswater te verduren.
 2. Een complete installatie
  Bill Gates heeft voor zijn Ice Bucket Challenge een hele installatie gebouwd om de emmer water over zich heen te gooien.
 3. De meest buitensporige
  De kans is groot dat je nog nooit van de Canadese ijshockeyspeler Paul Bissonnette gehoord hebt, maar we wilden je zijn Ice Bucket Challenge niet onthouden. In plaats van een emmer met water en ijsblokjes, werd er een lading ijskoud gletsjerwater op hem gegooid vanuit een helikopter.
 4. Zelfs telefoons doen mee
  Samsung gooit de Ice Bucket Challenge over een andere boeg. Het Koreaanse bedrijf koos ervoor om het ijswater niet over een persoon, maar over een smartphone te gieten. Het komt Samsung natuurlijk wel goed uit dat de Galaxy S5 waterdicht is.
 5. Geld in plaats van water
  Ondanks dat er geen ijswater aan te pas kwam, wilden we je toch deze Ice Bucket Challenge van Charlie Sheen niet onthouden. In zijn emmer zat geen water, maar briefgeld om aan te geven dat het doneren van geld het belangrijkste aspect van deze actie is.