De muziekstreamingdienst Spotify heeft op haar eigen website laten weten hoeveel geld er aan de artiesten wordt betaald. Tot nu toe was het voor buitenstaanders onduidelijk hoe het business model van Spotify in elkaar zat en hoeveel geld de artiesten nu daadwerkelijk kregen voor elke keer dat hun nummer gestreamd werd.

Meer dan 1 miljard dollar

spotify-royaltiesSpotify zegt dat het totale bedrag dat is uitgekeerd aan de rechthebbenden van de muziek, tot nu toe 1 miljard dollar bedraagt. Dit zijn niet de directe artiesten, maar de muzieklabels. Zij houden zelf een percentage en geven de rest door aan de artiesten. Alleen dit jaar is er al voor 500 miljoen dollar aan de rechthebbenden uitgekeerd. Er is ook berekend dat dit ongeveer neerkomt op 0,6 tot 0,86 dollarcent per stream.

Streamen tegen piraterij

Eerder dit jaar had Spotify ook al een rapport vrijgegeven waarin het onderzoek deed naar de effecten die de streamingdienst had op de piraterij in Nederland. Het is wellicht verdacht dat Spotify hier zelf een rapport over uitbrengt, maar volgens Music Ally is het rapport niet een PR-verhaal, maar is het zorgvuldig samengesteld op basis van feiten. Volgens het rapport is de conclusie te trekken dat Spotify er mede voor gezorgd heeft dat de piraterij in Nederland is afgenomen.

Onderzoek naar piraterij in Nederland door drie verschillende instanties in de periode 2008-2012.

Onderzoek naar het aantal personen dat illegaal muziek downloadt in Nederland door drie verschillende instanties in de periode 2008-2012; het cijfer van Musicmetric geeft niet het aantal personen, maar het aantal huishoudens aan.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de piraterij in Nederland is afgenomen in de periode 2008-2012. Hier wordt in het rapport wel als kanttekening bij geplaatst dat het verbod op torrentsite The Pirate Bay hier ook een steentje aan heeft bijgedragen. Het volledige rapport is hier als pdf-bestand te downloaden.