Dat game of Thrones al jaren de meest populaire TV (internet) show is wisten we natuurlijk al. Al drie jaar op rij haalt de show verreweg de meeste kijkcijfers en blijkt het drie jaar op rij de meest (ilegaal) gedownloade serie op het internet te zijn.

Het is dan ook niet gek dat de eerste vier afleveringen van het langverwachte vijfde seizoen van de show die een paar dagen terug zijn uitgelekt op het web al meer dan 800.000 keer zijn gedownload via verschillende websites binnen een tijdsbestek van 24 uur!

Het lekken van de afleveringen is hoogstwaarschijnlijk gebeurd door iemand die een zogenaamde post-production set van alle afleveringen heeft gekregen. Wereldwijd zijn er verschillende teams die, na het daadwerkelijke filmen van de serie, nog de puntjes op spreekwoordelijke ‘i’ zetten op het gebied van special effects en het wegwerken van kleine foutjes in de opnames.

In een interview liet hij al weten bang te zijn voor het lekken van een aantal afleveringen. Zulke post-production kopieën zijn normaal gewaarmerkt en er zitten dus nog een aantal schoonheidsfoutjes in, maar blijkbaar zijn deze er in de gelekte versies al enigszins uitgehaald.

Goed of slecht voor HBO en de fans?

Dat de afleveringen nu online en voor het grijpen staan, daar valt weinig meer aan te doen. Maar wat voor invloed hebben dit soort ‘lekkages’ nou voor productiemaatschappijen als HBO die ondertussen een eigen streaming dienst online heeft gezet om te concurreren met Netflix.

Op  basis van een maandelijkse subscriptie kun je officieel alle afleveringen in Full HD kijken zodra deze uit zijn. Maar het feit dat afleveringen al voor de release datum uitgelekt kunnen zijn betekent dat een hoop mensen nu wel twee keer na zullen denken of ze een paalde subscriptie willen nemen als de afleveringen toch al gratis van het internet te plukken zijn.

Daarnaast speelt er natuurlijk ook een sociaal aspect aan het downloaden van gelekte afleveringen. Zo zijn er altijd mensen die meteen alle afleveringen willen zien zodra ze gelekt zijn, maar er is ook een grote groep die simpelweg een aflevering per week wil zien.

Het feit dat de eerste groep dus al weet wat er gat gebeuren kan nog wel eens leiden tot frictie tussen de twee. Het is eigenlijk net zoiets als je surprise voor pakjesavond een week van tevoren uitpakken. De een vindt het not-done terwijl de ander juist niet kan wachten en er niet wakker van ligt/