Het is deze maand alweer drie jaar geleden dat Apple-oprichter Steve Jobs overleed. De oud-CEO overleed na een jarenlange strijd tegen kanker, maar hij wist voor zijn dood wel Apple terug op de kaart te zetten. Jobs bedacht onder andere producten als de iPhone en de iPad die de mobiele revolutie hebben gestart.

Het leven van Jobs

Je zou verwachten dat een man als Jobs, een succesvol zakenman die de wereld heeft veranderd, naar een goede universiteit is gegaan, goede cijfers heeft gehaald en altijd heeft geleefd zoals dat eigenlijk zou moeten. Niets is echter minder waar, Jobs had in geen geval een doorsnee of ‘standaard’ leven en vooral de zoektocht naar zijn echte passie lijkt in het eerst deel van zijn leven centraal te hebben gestaan.

Op de blog van PhoneHouse kwamen we deze infographic tegen die nog maar eens aangeeft hoe uniek het leven van Jobs was.

how-steve-jobs-started-apples-founder-infographic

In de Infographic kunnen we zien dat Jobs vooral in zijn jonge jaren op zoek was naar zijn doel in het leven. Hij stopt met zijn studie en beperkt zich tot het bestuderen van informatie die hij interessant vindt, gaat naar India, maakt kennis met boeddhisme en probeert zelfs geestverruimende drugs als LSD.

De oprichting van Apple

Nadat Jobs eindelijk weet wat hij wil in het leven start hij in 1976 samen met zijn vrienden Steve Wozniak en Ronald Wayne het bedrijf Apple Computer en ze lanceren met het bedrijf een aantal personal computers waaronder de Apple I en Apple II die al snel zeer succesvol worden.

Steve-Jobs-Steve-Wozniak-and-Ronald-Wayne

Jobs ziet daarna bij Xerox een interessant concept van computers die bestuurd kunnen worden met een muis en besluit dit in 1984 als basis te nemen voor de Apple Macintosh. De Macintosh was daarmee in die tijd een revolutionair product, maar uiteindelijk ook de reden dat Jobs het bedrijf moet verlaten. Jobs kreeg namelijk een meningsverschil met toenmalig Apple-CEO John Sculley, door Jobs zelf binnengehaald, over de koers die het bedrijf moest volgen en werd uiteindelijk gedwongen het bedrijf verlaten.

Een tussenperiode

Nadat Jobs bij Apple buitenspel werd gezet, had hij een moeilijke periode waarin hij even zijn doel kwijt is. Zijn grote liefde was Apple, maar daar was hij niet meer welkom. Vanwege zijn passie voor techniek besluit hij niet op te geven en een nieuw bedrijf, NeXT Computer, te starten en de Computer Graphics Group te kopen.

Beide bedrijven worden in eerste instantie gebruikt voor het produceren van computers, maar veel succes levert dat niet op. Dat verandert snel wanneer Jobs besluit dat de Computer Graphics Group zich onder de naam Pixar gaat toeleggen op het maken van animatiefilms en NeXT zich gaat richten op software. Disney koopt Pixar in 2006 voor 7,4 miljard dollar, terwijl Apple in 1997 NeXT koopt en daarmee Jobs terughaalt naar het oude nest.

De terugkeer bij Apple

Het gaat vrij slecht met Apple wanneer het NeXT overneemt in 1997 en er zijn nieuwe impulsen nodig om het bedrijf te redden. Jobs wordt nadat hij is teruggekeerd bij Apple al snel CEO en hij legt zich daar onder andere toe op het ontwikkelen van nieuwe producten. Het is een periode waarin Jobs en Apple met succesvolle producten als de iPhone, de iPod en de iPad komen en een periode waarin Jobs definitief wereldwijde faam maakt. Jobs werkt tot zijn laatste dagen bij Apple en sterft in september 2011.

Jobs was een echte innovator die gedurende zijn leven meermaals heeft aangetoond zeer goed te zijn in het starten van innovatieve bedrijven. Jobs was en is zelfs na zijn dood nog steeds een voorbeeld voor velen en zijn filosofie is misschien nog wel het belangrijkste om te onthouden. Die was namelijk dat het belangrijk is om te doen waar je van houdt, omdat je dan een gelukkiger leven leidt en tijdens het werk tot de beste prestaties komt. Een goed advies dat iedereen zou moeten opvolgen.