De enige echte Jay-Z gaat nu net als rap-collega Dr. Dre een aantal jaren terug de business man uithangen. Afgelopen week werd namelijk Tidal gelanceerd, Jay-Z’s antwoord op muziek streaming diensten zoals Spotify, Google Play Music en Pandora.

Naar eigen zeggen focust Tidal zich vooral op de artiesten en het eerlijk verdelen van geld tussen het bedrijf en de artiesten die de hele muziek streaming service mogelijk maken.

Tidal onderscheidt zich van haar concurrenten door het unieke business model en de aanbieding van de soort muziek. Spotify en Pandora kun je gratis gebruiken, maar indien je geen last wilt hebben van tussentijdse reclame kun je een premium pakket afsluiten voor een vast bedrag per maand . Met Tidal zit het iets anders. Om de service überhaupt te gebruiken – dus de standaard licentie – betaal je maandelijks 10 euro / dollar en krijg je in principe hetzelfde als bij de concurrent. Ook is het mogelijk om een abonnement van 20 euro / dollar af te sluiten om toegang te krijgen tot FLAC kwaliteit streaming.

Daarnaast is het opmerkelijk om te zien dat zich nu al een hoop grote namen uit de industrie hebben aangesloten bij Jay-Z. Zo waren bijvoorbeeld Deadmau5, Madonna, Daft Punk, Nicki Minaj, Beyonce en Kanye West aanwezig bij de officiële opening van de service.

Of ook superster Taylor Swift iets ziet in Tidal valt nog te bezien. Wel liet zij onlangs al haar muziek van Spotify halen omdat ze vindt dat het bedrijf niet genoeg om de artiesten gaf die dit alles mogelijk maken