Het zien van de hoogste bergtoppen ter wereld was tot voor kort slechts voorbehouden aan een klein groepje mensen. Zo werd de top van de berg Eiger met zijn steile noordwand bijvoorbeeld pas in 1938 voor het eerst bedwongen. Eerder lieten we al zien dat het dankzij het Zwitserse #Project360 voor iedereen mogelijk is om virtueel de top van bergen als de Eiger virtueel te beklimmen.

Het bedrijf heeft onder andere de hele beklimming van de Eiger vastgelegd. Om dat te kunnen doen, beklommen Alpinisten Dani Arnold en Stephan Siegrist, in samenwerking met David Fasel, de berg en maakten ze in alle omstandigheden die ze onderweg tegenkwamen foto’s van 360° en video’s. Om de tocht goed te kunnen volbrengen en vast te kunnen leggen werd het tweetal door MAMMUT, een Zwitserse fabrikant van berg- en outdoor uitrustingen. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat speciaal geschikt is voor extreme outdoor-activiteiten als deze.

Maar via #Project360 zijn inmiddels meer bergen virtueel te beklimmen dan alleen de Eiger en Arnold, Fasel en Siegrist krijgen daarbiij ook hulp van andere klimmers. Inmiddels werden ook 4 andere Zwitserse bergen werden bedwongen: de Matterhorn, Rübezahl, Mönch en Duga di Luzzone. Daarvan was de Matterhorn met 4477,5 meter de hoogste berg. Maar daar bleef het niet bij voor #Project360. In mei 2015 werd Julian Beerman naar Rusland gestuurd, om de 5642 meter hoge Elbrus te beklimmen. In slechts 3 dagen bereikte hij de top van Europa’s hoogste berg, zijn beklimming leverde prachtige 360° foto’s op.

Eenmaal was #Project360 buiten Europa te vinden, voor de beklimming van El Capitan in de Verenigde Staten, bijgenaamd ‘The Nose’. Deze berg is 2308 meter hoog, bevindt zich inYosemite National Park en is misschien wel de bekendste klimroute van de Verenigde Staten. In juni 2015 beklommen de Duitse Caro North en het Amerikaanse tweetal Whit Margo en Tony Brown de berg voor #Project360. Ook de beklimming van deze steile berg leverde fraaie foto’s en video’s op.

project 360

Het is wachten op de volgende bergbeklimming die in het kader van #Project360 wordt gedaan. Want voor wie zelf niet de skills heeft om deze bergen te beklimmen, is het bekijken van de beklimmingen via #Project360 een prima alternatief.