De Grammy Awards van 2013 zijn uitgereikt. Grote winnaars zijn Kanye West, Jay-Z, The Black Keys, Mumford & Sons en Gotye. De Nederlandse kanshebber was Het Metropole Orkest. Zij zagen medegenomineerde jazzmuzikant Esperanza Spalding er met de prijzen vandoor gaan, te weten ‘beste instrumentale arrangement’ en ‘beste jazz album’.

 mumford-and-sons-grammy-win1-600x450

Rap

Kanye West en Jay-Z wonnen grammy’s voor hun samenwerking die uitmondde in het album Watch The Throne. Het nummer Niggas in Paris werd ‘Beste rap song’ en ‘Beste rap performance’.

Rock

The Black Keys waren succesvol in de categorie Rock. Het album El Camino won ‘Beste rock album’ en Lonely Boy zowel ‘Beste rock song’ en ‘Beste rock performance’. Ze lieten hiermee Bruce Springsteen, Jack White, Coldplay en Muse achter zich. Black Keys’ zanger Dan Auerbach won daarnaast ook nog eens de grammy voor ‘Producer van het jaar’.

Beste album

Ook Mumford & Sons won een belangrijke award. Met hun nieuwste album Babel wonnen ze de prijs voor ‘Beste album’. Gotye werd beloond voor zijn single Somebody That I Used To Know, waarmee hij ‘Opname van het jaar’. Ook zijn album Making Mirrors kreeg een prijs voor beste alternatieve album. Het nummer We Are Young van de band FUN. kreeg de prijs voor ‘Beste song’.

Een compleet overzicht van winnaars en genomineerden vind je hier.

2009LevonHelmPA180412

Optredens

Naast uitreikingen waren er ook vele optredens te zien. Zo werd de drummer van The Band, Levon Helm, die afgelopen jaar overleed, geëerd met een cover van The Weight, door Mumford & Sons en Elton John.

 

 

Ook Justin Timberlake liet zich weer eens op het podium zien. Hij trad samen met Jay-Z op en speelde zijn nieuwe nummer Suit and Tie, dat zijn solo-comeback in de muziekwereld moet betekenen.